Προσεγγίσεις της γεωπολιτικής: έργα των Ratzel, Mackinder, Haushofer, Reclus - Πολυκανδριώτης, Αντώνιος (2022)
Κάθε μια από τις θεωρητικές σχολές σκέψης της γεωπολιτικής (Γερμανική, Αγγλοσαξονική, Γαλλική, Ρωσική, σύγχρονη) όρισε το γεωγραφικό χώρο και τα κράτη από διαφορετική οπτική γωνία. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι κάθε σχολής των Ratzel, Mackinder, Haushofer, Reclus, μελετώνται στον κορμό της παρούσας εργασίας, προς εξαγωγή συμπερασμάτων. Από το σύνολο των δεδομένων που παραθέτονται προκύπτουν εύλογα συμπεράσματα για τα κοινά σημεία και τις διαφορές τους, ενώ προκύπτει και ο τρόπος αντίληψης τους για το πως συνδυάζονται και αλληλοεπηρεάζονται ο οικονομικός, ο πολιτικός, ο πολιτισμικός και ο κοινωνικός τομέας της εποχής που έζησαν. Όσα κράτη ιστορικά ''επένδυσαν'' στην ισχυροποίηση της θέσης τους και στην ανάδειξη των ικανοτήτων τους, κατάφεραν να επιβληθούν ή ακόμη και να επεκταθούν γεωγραφικά και γεωπολιτικά. Η γεωπολιτική υποστηρίζει τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο και την διαμόρφωση στρατηγικών σε όλους τους τομείς ανάπτυξης ενός κράτους. Η προσέγγιση της γεωπολιτικής έγινε κυρίως στο πλαίσιο της επίδρασης των γεωγραφικών στοιχείων στις διεθνείς σχέσεις. Η γεωπολιτική αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εργαλείο αντίληψης του κόσμου, που κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκε ορθά από τους γεωγράφους που μελετώνται στην παρούσα εργασία και κάποιες άλλες προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών κυρίως συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η γεωπολιτική όπως ερευνήθηκε από τους Ratzel, Mackinder, Haushofer, Reclus έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη προσέγγιση της.