Χαρτογράφηση των πυρκαγιών του Νομού Ιωαννίνων για την δεκαετία 2007 - 2016 - Μπότσαρη, Ανθή (2022)
Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας. Παρουσιάζει πλούσια Μεσογειακή βλάστηση κάτι στο οποίο συμβάλει και το κλίμα της περιοχής το οποίο είναι μεσογειακό και μεσευρωπαϊκό με ψυχρούς και βροχερούς χειμώνες και δροσερά και υγρά καλοκαίρια. Λόγο της γεωμορφολογίας η οποία διαμορφώνει ένα έντονο ανάγλυφο o νομός είναι αραιοκατοικημένος και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού συγκεντρώνεται στην έδρα του νομού και σε κάποιες μικρότερες κωμοπόλεις. Το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι συχνό στον νομό και εκδηλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τα δασικά οικοσυστήματα τα οποία είναι πλούσια σε διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία είναι και εύφλεκτα, απειλούνται κάθε καλοκαίρι από κλιματολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες είτε από ανθρώπινες ενέργειες. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει ως βασικό στοιχείο την απεικόνιση των δασικών πυρκαγιών μέσα από την σύνθεση θεματικών χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις εστίες των πυρκαγιών, καθώς και την έκταση τους για την δεκαετία 2007-2016 την οποία πραγματεύεται η έρευνα. Για την σύνθεση αυτών των θεματικών χαρτών χρησιμοποιήθηκαν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών καθώς και τα δεδομένα που καταγράφθηκαν στην Βάση Δεδομένων η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την σύνθεση των χαρτών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται και ραβδογράμματα τα οποία προέκυψαν από την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση των συμβάντων στον Νομό Ιωαννίνων. Γνωρίζοντας ότι κάθε Θεματικός Χάρτης έχει ως επίκεντρο την αναπαράσταση ενός αντικειμένου που μπορεί να τοποθετηθεί στον χώρο, οι χάρτες που συντέθηκαν έχουν ως σκοπό την τοποθέτηση των πυρκαγιών στον γεωγραφικό χώρο. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το αντικείμενο μελέτης είναι η παρουσίαση του φαινομένου των πυρκαγιών, η κατανομή του στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς και η μελέτη του μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί.