Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδος: μια ανάλυση κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων - Χατζηγεωργίου, Μαρία (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει το θέμα της ανθρωπογεωγραφίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο πρώτο σκέλος επιχειρείται μια θεωρητική προσέγγιση των σύγχρονων ρευμάτων ανθρωπογεωγραφίας, ενώ αναλύεται και η έννοια των χωρικών ανισοτήτων. Επίσης, αποτυπώνονται οικονομικά χαρακτηριστικά όπως είναι η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, ο τουρισμός, η βιομηχανική γεωγραφία, η πολιτισμική γεωγραφία και η κοινωνική οικονομία. Ακολούθως, αποτυπώνονται δείκτες μέτρησης των χωρικών ανισοτήτων στην Ελλάδα, όπως και αντίστοιχα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τέλος, παρουσιάζεται εν συντομία η έννοια των χωρικών ανισοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστώσει τις ανισότητες μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας αλλά και αυτές σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανισότητες αυτές, όπως θα διαπιστώσουμε και στην εργασία σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, είτε είναι οικονομικές, είτε είναι κοινωνικές κτλ.