Κατασκευή και αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων 3D εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τη διδασκαλία γλωσσικών εννοιών σε μαθητές δημοτικού - Τριανταφύλλου, Γεώργιος (2022)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η παιδαγωγική αξία των τρισδιάστατων εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Ειδικότερα, σκοπός της έρευνας είναι να εξεταστεί αν ένα τρισδιάστατο εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να ενταχθεί αποτελεσματικά στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στο Δημοτικό σχολείο. Η διδασκαλία γλωσσικών εννοιών με τη χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών έχει διερευνηθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, πολλά εξ αυτών τείνουν να μη καλύπτουν επαρκώς τις σύγχρονες προσεγγίσεις για το γλωσσικό μάθημα αλλά και να είναι σχετικά ξεπερασμένα, αναλογιζόμενοι την εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Συνεπώς, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο ένταξης ενός τρισδιάστατου εκπαιδευτικού παιχνιδιού, που θα άπτεται περισσότερο των ενδιαφερόντων των μαθητών, βασιζόμενο σε σύγχρονες θεωρίες μάθησης, όπως είναι η παιγνιώδης μάθηση και η επικοινωνιακή προσέγγιση στη διδασκαλία της Γλώσσας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν διδακτικές παρεμβάσεις που απέβλεπαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής γραπτού λόγου με τρόπο που προτείνεται από την επικοινωνιακή-κειμενοκεντρική προσέγγιση. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 60 μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου, χωρισμένους σε τρεις ομάδες των 20 ατόμων. Οι δύο πρώτες ομάδες αποτέλεσαν τις ομάδες ελέγχου, η μία εκ των οποίων διδάχθηκε με συμβατική διδασκαλία και η άλλη με περισσότερο ενισχυμένο υλικό, ενώ η τρίτη αποτέλεσε την πειραματική ομάδα στην οποία εφαρμόστηκε η διδασκαλία με την αξιοποίηση του τρισδιάστατου εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Η συλλογή των δεδομένων επιτεύχθηκε με τη χορήγηση διαφορετικών ειδών tests και η ανάλυσή τους πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της περιγραφικής στατιστικής. Τα αποτελέσματα προσέδωσαν μια ιδιαίτερα θετική εικόνα στην αποτελεσματικότητα ένταξης των τρισδιάστατων εκπαιδευτικών παιχνιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται ομαλά στη διδακτική διαδικασία ώστε να μην παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τις αρχικές εμπειρίες των μαθητών, ενώ παράλληλα ανέδειξαν και την αναγκαιότητα για περαιτέρω διερεύνηση.