Διερεύνηση της δημιουργικότητας των παιδιών μέσω της κατασκευής τρισδιάστατων παιχνιδιών με τη χρήση προγραμματισμού - Χατζηγρηγορίου, Μαριάννα (2022)
Στην παρούσα εργασία μελετάται η χρήση του τρισδιάστατου προγραμματιστικού περιβάλλοντος για τη διδασκαλία του προγραμματισμού και τη διερεύνηση της δημιουργικότητας. Η χρήση εφαρμογών των τρισδιάστατων προγραμματιστικών περιβαλλόντων στην εκπαίδευση, είναι καλά τεκμηριωμένη από τις κονστρουκτιβιστικές και κοινωνικο-πολιτιστικές θεωρίες μάθησης. Σκοπός ήταν κατά πρώτον να ελεγχθεί αν η χρήση τρισδιάστατων παιχνιδιών βοηθάνε στην αύξηση της δημιουργικότητας, κατά δεύτερον αν τα παιδιά μπορούν να μάθουν προγραμματισμό σε μικρή ηλικία και κατά τρίτον αν η επέμβαση του δασκάλου στη διδασκαλία επηρεάζει την δημιουργικότητα των παιδιών. Τα παραπάνω μελετήθηκαν δίνοντας το τρισδιάστατο προγραμματιστικό παιχνίδι Kodu σε 3 ομάδες μαθητών από τις οποίες συλλέχτηκαν στοιχεία, πίστες και ερωτηματολόγια. Ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν από 60 παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού τα οποία χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε πλήρη καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό, η δεύτερη ομάδα είχε γραπτές οδηγίες και η τρίτη ομάδα δεν είχε καμία καθοδήγηση. Δόθηκαν 3 ίδια ερωτηματολόγια και στις 3 ομάδες. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως ικανοποιητικά. Οι 2 από τις 3 ομάδες παρουσίασαν αύξηση της δημιουργικότητας τους, και επιπλέον και οι 3 ομάδες κατάφεραν να μάθουν να προγραμματίζουν . Ακόμη, η πλειοψηφία των μαθητών δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ενταχθεί το μάθημα του προγραμματισμού στο δημοτικό. Ακόμη, υποστήριξαν ότι θα χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή και στο σπίτι τους για να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια.