Η διερεύνηση των επιστημονικών πρακτικών των μαθητών της έκτης δημοτικού και των φοιτητών του ΠΤΔΕ: η περίπτωση της σχεδίασης και πραγματοποίησης έρευνας και της ανάλυσης και ερμηνείας δεδομένων - Λούτση, Χριστίνα (2022)
Η παρούσα εργασία εστιάζεται στη διερεύνηση των επιστημονικών πρακτικών των μαθητών και ειδικότερα αυτών που αφορούν στη σχεδίαση έρευνας και την ανάλυση δεδομένων των μαθητών και των φοιτητών. Αναλυτικότερα, επιδιώκει να τις ικανότητες των μαθητών και των φοιτητών: (α) να διατυπώνουν ερωτήματα προς διερεύνηση, (β) να διατυπώνουν υποθέσεις βασισμένες σε ένα μοντέλο ή σε μια θεωρία, (γ) να αναγνωρίζουν τις ανεξάρτητες μεταβλητές, (δ) να αναγνωρίζουν τις μεταβλητές ελέγχου, (ε) να αναγνωρίζουν τις εξαρτημένες μεταβλητές, (στ) να αναγνωρίζουν τον τρόπο που θα μετρήσουν ή θα ελέγξουν τις ανεξάρτητες μεταβλητές, (ζ) να σχεδιάζουν πλάνα για έρευνα, (η) να χρησιμοποιούν πίνακες για τη σύνοψη και τη συλλογή δεδομένων, (θ) να εξάγουν πληροφορίες από έναν πίνακα, (ι) να αναγνωρίζουν τάσεις στα δεδομένα και (κ) να εξάγουν συμπεράσματα από έναν πίνακα. Ως ερευνητικό εργαλείο συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το γραπτό ερωτηματολόγιο, δομημένο με ανοιχτού και κλειστού τύπου ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 94 τεταρτοετείς φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από 119 μαθητές Στ’ Δημοτικού. Προσδιορίστηκαν οι συχνότητες και οι εκατοστιαίες συχνότητες των απαντήσεων των μαθητών και των φοιτητών και διερευνήθηκε, μέσω του τεστ χ2, η συσχέτιση ανάμεσα στις απαντήσεις των μαθητών και των φοιτητών για κάθε ερευνητικό ερώτημα. Η ανάλυση των δεδομένων επέτρεψε να αποτυπωθούν οι επιστημονικές πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι μαθητές και οι φοιτητές και να μελετηθούν οι μεταξύ τους διαφοροποιήσεις.