Η παιδική ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, σαλιγκάρι και φεγγάρι: μία ανάγνωση - Σκόνη, Ειρήνη-Δέσποινα; Skoni, Eirini-Despoina (2022)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας «Η παιδική ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Σαλιγκάρι και φεγγάρι: μία ανάγνωση» βασίστηκε στην πρώτη παιδική ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, και είναι αφιερωμένη στους μικρούς αναγνώστες. Καταρχάς, επιχειρείται η παρουσίαση των βασικότερων σημείων τής παιδικής ποίησης. Στη συνέχεια θα σχολιάσουμε και δείξουμε ότι τα ποιήματα είναι γραμμένα με χιούμορ, παιδικότροπο ύφος, διανθισμένα με υπερρεαλιστικά στοιχεία, ικανά να δημιουργούν ένα παιγνιώδες ποιητικό περιβάλλον, στο οποίο επικρατούν σχήματα λόγου, όπως η μεταφορά και η προσωποποίηση. Επιπλέον, αναδεικνύονται στοιχεία προφορικότητας και θεατρικότητας, που ενισχύονται μέσω του ανιμισμού, προσδίδοντας στα ποιήματα παραστατικότητα και ζωντάνια. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η ποίηση είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν παράλληλο κόσμο που προκύπτει από την ώσμωση του φανταστικού και του πραγματικού στοιχείου.