Η έννοια του θεού στο έργο του Φρ. Νίτσε - Σάββας, Μπεκούλης (2022)
Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι ο κατά προσέγγιση προσδιορισμός του προσώπου του Ιησού κατά τον Φρειδερίκο Νίτσε. Η ανάλυση της σκέψης του ως προς τη σύγκριση και παρατήρηση των θρησκειών που θεωρούσε ο ίδιος μηδενιστικές, η συμπεριφορά των πιστών απέναντι στον Θεό τους και η στάση των ίδιων των μαθητών του Ιησού. Γενικά αναλύεται ο τρόπος που μια κοινωνία προσθέτει ή αφαιρεί στοιχεία στην έννοια Ιησούς. Τονίζουμε τη λέξη «έννοια» ακριβώς για να διαφοροποιήσουμε τα φιλοσοφικά της χαρακτηριστικά από τα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής πίστης. Επίσης πολλοί φιλόσοφοι επαναπροσδιόρισαν την έννοια του Θεού βάσει των δικών τους ιδεολογημάτων, γι’ αυτό αναλύονται σκέψεις φιλοσόφων της εποχής του Νίτσε που επηρέασαν (ο ίδιος όμως αρνήθηκε ότι συνέβη) τη σκέψη του Νίτσε, όπως του Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ και του Άρθουρ Σόπενχάουερ περί των θέσεων τους απέναντι στο «θείο». Γενικά η συγκεκριμένη πτυχιακή αναλύει την πλουραλιστική σκέψη θα τολμούσαμε να πούμε ενός «εγωτικού» αναρχικού, άθεου, ο οποίος με τη μελέτη και την αναερμηνεία των χριστιανικών κειμένων παρέχει την εντύπωση της συνεχούς και συστηματικής ενασχόλησης πολύ περισσότερο ακόμα και από έναν πραγματικά πιστό. Ακόμα και από κάποιον που έζησε τον ίδιο τον Ιησού. Η προσπάθεια του Νίτσε να ερμηνεύσει ιδεολογικά τον Ιησού απέχει από τους θρησκευτικούς κύκλους αφού δεν απευθύνεται στις μάζες για να τους προσδώσει μια ιδεολογική κατεύθυνση ή μια στάση ζωής. Το γράψιμο του λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο σαν την ζωή του ίδιου του Ιησού που εμφανίστηκε στον κόσμο και δεν ανάγκασε κανέναν να τον ακολουθήσει, έτσι και τα έργα του Νίτσε, δεν σε αναγκάζουν να ακολουθήσεις την σκέψη του, απλά την παρατηρείς, χωρίς καμία διάθεση επιβολής.