Η εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής: το παράδειγμα της Κάσου - Χασαπλαδάκης, Ανδριανός (2022)
Από τα πολύ παλιά χρόνια η ταυτότητα ενός λαού χαρακτηριζόταν από την παράδοσή του. Η παρούσα εργασία αφορά την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στο πέρασμα του χρόνου. Επιδιώκεται η καταγραφή του λαογραφικού πλούτου του νησιού της Κάσου και οι επιρροές του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Ιταλοκρατίας, αλλά και της περιόδου μετά την ανεξαρτησία του και την ένταξή του στον ελληνικό κορμό. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν τεκμηριωμένα μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων. Το νησί αυτό επιλέχθηκε για την έρευνα, διότι παρουσιάζει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Η παραδοσιακή μουσική παρέμεινε ζωντανή στο νησί μέσω της προφορικής παράδοσης με δίστιχα. Οι μαντινάδες είναι από τα παλαιότερα είδη της παραδοσιακής μουσικής. Ανιχνεύονται και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και δίνουν το παρόν στα γλέντια και τις τοπικές εκδηλώσεις του νησιού. Το 'μυστικό συστατικό της ένωσης και της ομόνοιας των κατοίκων του νησιού αυτού αποτελούν τα απρόοπτα γλέντια, τα οποία στήνονται με μια λύρα, ένα δοξάρι και το μεράκι των οργανοπαικτών.