Θρησκευτική αγωγή και ειδική αγωγή και εκπαίδευση - Σιδερίδης, Άγγελος (2022)
Η σημασία της εκπαίδευσης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς παρέχει στο άτομο όλα τα αναγκαία εφόδια για τη διαμόρφωση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, συνιστά ένα από τα πιο σπουδαία δικαιώματα που πρέπει και δικαιούνται να απολαμβάνουν όλα τα άτομα, είτε παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή και αναπηρία (ε.ε.α./α.) είτε όχι. Μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σημαντική θέση επέχει η θρησκευτική αγωγή, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενστάλαξη αξιών, όπως ο σεβασμός, η ευαισθησία, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως βασική επιδίωξη να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική αγωγή και στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση μέσα από τη μελέτη των σχολικών εγχειριδίων των Θρησκευτικών των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Αναλυτικότερα, η εργασία πραγματεύεται τις μορφές αναπηρίας που προβάλλονται στα βιβλία της θρησκευτικής αγωγής του Δημοτικού, τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαχειρίζονται την έννοια της αναπηρίας και τον βαθμό στον οποίο η θρησκευτική αγωγή συμβάλλει τόσο στην υιοθέτηση θετικού τρόπου αντιμετώπισης της αναπηρίας όσο και στην ενσωμάτωση των μαθητών/τριών με ε.ε.α./α. Η εν λόγω εργασία συνιστά μία μελέτη ποιοτικού χαρακτήρα που στηρίζεται τόσο στα σχολικά εγχειρίδια όσο και στη βιβλιογραφία, ελληνική και διεθνή. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν, αναλύθηκαν με βάση τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου. Μέσω της παρούσας μελέτης αναδείχθηκε ότι στα σχολικά εγχειρίδια της Θρησκευτικών προβάλλονται αρκετές μορφές αναπηρίας, μεταξύ των οποίων, η κινητική αναπηρία, η τύφλωση, η κώφωση, οι διαταραχές λόγου και ομιλίας, αλλά και γενικότερα η έννοια της αναπηρίας. Επίσης, η διαχείριση της έννοιας της αναπηρίας στα σχολικά εγχειρίδια της θρησκευτικής αγωγής πραγματοποιείται με ποικίλους τρόπους, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι ανάγκες, τα δικαιώματα, οι δυσκολίες και το σθένος των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για στοιχεία που προωθούν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη θετικής στάσης των μαθητών/τριών απέναντι στην αναπηρία και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος της αυτοεκτίμησης των μαθητών με ε.ε.α./α.. Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη σχέση της θρησκευτικής αγωγής με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό το μάθημα των Θρησκευτικών για τη βελτίωση ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως για την περαιτέρω προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.