Πτυχές της σχολικής ζωής μέσα από λαϊκά παραμύθια - Καλαμάτα, Άννα (2022)
Με την είσοδο του στο σχολείο, το παιδί μπαίνει σε ένα καινούργιο κόσμο, σ ’ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, περισσότερο περίπλοκο και περισσότερο απαιτητικό από το οικογενειακό. Στο σχολικό περιβάλλον το παιδί αντιμετωπίζει καινούργιες εμπειρίες, που είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν ως πηγή εμπνεύσεως, δημιουργίας και δραστηριότητας, όταν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ιδιαίτερα εκ μέρους του δασκάλου. Ο δάσκαλος, καταρτισμένος θεωρητικά γύρω από τις Θεωρίες Μάθησης, θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί που μπαίνει στο καινούργιο και γεμάτο μυστήριο σχολικό περιβάλλον, να ανακαλύψει τις προσωπικές του ικανότητες, να τις αναπτύξει κατάλληλα και να τις αξιοποιήσει σωστά για να πετύχει τους στόχους του. Ο δάσκαλος ως καθοδηγητής – βοηθός έχει μεγάλη ευθύνη να εξασφαλίσει στους μαθητές του το κατάλληλο συναισθηματικό, γνωστικό και κοινωνικό περιβάλλον που να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την αυτενέργεια των μαθητών και την δημιουργική τους έκφραση. Σκοπός της Εργασίας Σκοπός της εργασίας που ακολουθεί, είναι να μελετήσουμε, τόσο θεωρητικά όσο και ερευνητικά, βασικούς τομείς της σχολικής ζωής, και πιο συγκεκριμένα: - Την Μάθηση - Την Δημιουργικότητα - Τις Σχολικές Εμπειρίες (δυσκολίες προσαρμογής, φιλίες, σχολειοφοβία) μέσω της προβολικής αξίας του παραμυθιού, ως τεστ της προσωπικότητας. Μελετώντας έμμεσα τον ψυχισμό του παιδιού μέσω του παραμυθιού, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά κρυμμένα στοιχεία της προσωπικότητας του, όπως είναι ο τρόπος σκέψης του, η συναισθηματική του κατάσταση, οι ανησυχίες του, κ.λ.π. Ένα δεύτερο μέσο που χρησιμοποιήσαμε για να προσεγγίσουμε τον εσωτερικό κόσμο και την προσωπικότητα του παιδιού είναι το Ιχνογράφημα, επειδή ακριβώς το σχέδιο δεν αποτελεί μονάχα έναν τρόπο έκφρασης του παιδιού, αλλά συμβάλλει αποφασιστικά και στην διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Είναι αναμφισβήτητο ότι το παιδικό σχέδιο εκφράζει διάφορες όψεις της ψυχικής κατάστασης και του χαρακτήρα του παιδιού, και στην έρευνα αυτή «εκμεταλλευόμαστε» αυτήν την προβολική του χρησιμότητα. Τέλος, βασιζόμενοι επίσης στο παραμύθι, προσπαθούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών που εξετάσαμε, με την χρήση συνέντευξης, ιχνογραφήματος και του προβολικού τεστ C.A.T.