Το παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι» και η συμβολή του στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην διάδοση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες 1980-1990 - Δημητριάδης, Γεώργιος (2022)
Ένα «καλό» παιδικό περιοδικό εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η καλλιέργεια γνώσεων, αισθητικής και δημιουργίας, η επαφή με την λογοτεχνία, η ανάδειξη προβληματισμών, οραμάτων και ιδανικών έχει ευεργετική επίδραση στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Από το 1836 που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδικό περιοδικό και μετά υπήρξαν αρκετά περιοδικά που συνέβαλλαν θετικά στην διάπλαση των παιδιών της εποχής τους. Ένα από αυτά ήταν και το παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι» που αποτελεί αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας. Αφού προηγηθεί μια αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο που εστιάζει στην Παιδική Λογοτεχνία, στην Φιλαναγνωσία και στα Παιδικά περιοδικά, ακολουθεί η εκτενής ανάλυση του περιοδικού. Συγκεκριμένα εξετάζεται η ταυτότητα, ο χαρακτήρας και η ύλη του περιοδικού, καθώς και η συμβολή του στην καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας και στην διάδοση του παιδικού βιβλίου τόσο στην περίοδο της κυκλοφορίας του όσο και στις μέρες μας.