Παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου - Παπαδάκης, Ιωάννης (2022)
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η παρούσα εργασία επιδιώκει να μελετήσει διεξοδικά τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ/Υ και να αναδείξει την σπουδαιότητα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το εκπαιδευτικό και οικογενειακό πλαίσιο στη διαχείριση και βελτίωση της. Επιπλέον, μέσω της Ελληνικής και Διεθνής βιβλιογραφίας εξετάζει: τις γνώσεις και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών απέναντι στην διαταραχή, την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μεθόδων παρέμβασης της και τα επίπεδα άγχους που βιώνουν οι γονείς των παιδιών με ΔΕΠ/Υ. Η εργασία αυτή συνιστά μια ποιοτική βιβλιογραφική έρευνα με ένα δείγμα αποτελούμενο από 21 επιστημονικά άρθρα από Ελληνικό και Διεθνή χώρο ενώ η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την ανάλυσή τους είναι η είναι η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου μέσω της ερμηνευτικής προσέγγισης για την καταγραφή ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι : οι υπάρχουσες γνώσεις των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν, είναι αναγκαία η ύπαρξη προγραμμάτων επιμόρφωσης τους. Η σχολική μάθηση θα πρέπει να εστιάσει στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές με ΔΕΠ/Υ. Όμως, σε κάποια είδη παρέμβασης απαιτούνται περεταίρω δοκιμές για την επιστημονική αναγνώριση τους. Τέλος, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ/Υ μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην εκπαιδευτική παρέμβαση. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να προωθηθεί η συνεργασία οικογένειας και σχολείου.