Γλωσσική αναπαράσταση ομάδων και διαδικασίες κοινωνικής νόησης - Παγίδα, Μαρία (2022)
Η παρούσα εργασία αποτελείται από τέσσερα κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική έρευνα από τα άρθρα, που μελετήθηκαν. Ειδικότερα, θα αναλυθούν οι δια-στάσεις της κοινωνικής νόησης, δηλαδή η θερμότητα και η ικανότητα, θα γίνει αναφορά στο μοντέλο της γλωσσικής κατηγορίας των Semin και Fiedler και θα αναφερθούν τα συμπεράσματα επαγωγής, από τις συμπεριφορές προς τα χαρακτηριστικά και τα συμπεράσματα αναγωγής, από τα χαρακτηριστικά προς τις συμπεριφορές. Επίσης, αναλύονται ο τρόπος με τον οποίο τα στερεότυπα και τα συναισθήματα διαμορφώνουν τις συμπεριφορές απέναντι στις ομάδες, κάνοντας αναφορά στο χάρτη μεροληψίας (BIAS), καθώς και στις ουσιοκρατικές πεποιθήσεις, οι οποίες προέβλεπαν την υποστήριξη των στερεοτύπων. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται σύντομα η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μέσω των ερωτηματολογίων, και ειδικότερα, αναφέρονται ο αριθμός των συμμετεχόντων, η ηλικία τους και η θεματολογία των ερωτηματολογίων. Στο τρίτο μέρος, περιγράφονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Τέλος, στο τέταρτο τμήμα καταλήγουμε στα συμπεράσματα, που προέκυψαν από την ερευνητική διαδικασία. Ειδικότερα, καταλήξαμε στο ότι ο τρόπος, που εκφράστηκαν οι ερωτήσεις των ερωτηματολογίων, επηρέασαν άμεσα τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και στα αποτελέσματα όλης της έρευνας.