Σύγχρονοι Έλληνες ιστορικοί και οι απόψεις τους για την ιστοριογραφία: ανάλυση του ερευνητικού προγράμματος η ελληνική ιστοριογραφία στον 20ο αιώνα: η σύγκριση των νεοελληνικών σπουδών - Κούρος, Αγαπητός (2022)
Μέσα από συνεντεύξεις με σημαντικούς ιστορικούς που η έρευνά τους συνέβαλε στην εξέλιξη της ελληνικής ιστοριογραφίας κατά τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα στοχεύει να ερευνήσει πως διαμορφώνεται ο συλλογισμός και η γραφή της ιστορίας κατά τα τέλη του 20ού αιώνα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ακολουθεί τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική ιστοριογραφία, μέσα από τα πρόσωπα που τα πέτυχαν. Σχολιάζει τα πολιτικοκοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα που συντέλεσαν στο «σμίλευμα του σχήματος» της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Ερευνά τις ακαδημαϊκές και διανοητικές τάσεις, όπως και τις κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές γύρω από την ιστορία, μέσα από τις μαρτυρίες των ιστορικών. Προσεγγίζει επίσης την ελληνική ιστοριογραφία μέσα στο διεθνές περιβάλλον. Τέλος, το πρόγραμμα επισκοπεί τις παράλληλες εξελίξεις και φαινόμενα που συμβαίνουν, εξετάζοντας την ελληνική ιστοριογραφία του 20ού αιώνα, με κριτήριο τα σημαντικά ζητήματα του εκμοντερνισμού και της εθνικής ταυτότητας. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θέτει ως σκοπό να μελετήσει τους ιστορικούς, να ομαδοποιήσει και να συγκρίνει τις απόψεις τους. Εντέλει, να δημιουργήσει μία χαρτογράφηση των ιδεών τους για το επάγγελμα του ιστορικού και για την εξέλιξη της ιστορικής έρευνας στην Ελλάδα και 5 διεθνώς, στη βάση συγκεκριμένων αξόνων παρατήρησης του λόγου που διατυπώνουν στις συνεντεύξεις τους.