Φαινόμενο της γλωσσικής μεροληψίας και αντιλήψεις για τους πρόσφυγες - Ευαγγελογιάννη, Αγαπούλα (2022)
Η πτυχιακή αυτή, επικεντρώνεται στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εντοπίζονται σε μεγάλες μερίδες ατόμων, όσον αφορά τις μειονοτικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει ποιες προκαταλήψεις και στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν, πως η χρήση ενός ρήματος και ενός επιθέτου επηρεάζει τη γλώσσα και εκείνη με τη σειρά της την κοινωνία. Έπειτα γίνεται συζήτηση γύρω από τις μεροληψίες, που υπάρχουν τόσο εντός των ομάδων όσο εκτός αυτών, οι οποίες αφορούν τη γλώσσα. Επιπλέον αναλύει πως οι συμπεριφορές από την εσωομάδα επηρεάζουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και πως οι διακρίσεις αυτές, γίνονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως στόχο να καθορίσει πως επιδρά η γλώσσα στην κοινωνική αντίληψη, δηλαδή στα στερεότυπα και προκαταλήψεις, κ.λπ. Η παρούσα έρευνα, εστιάζει την προσοχή της, στις στάσεις και τις απόψεις των ανθρώπων, που διαμένουν στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Στη σημερινή εποχή, όπου η κοινωνία έχει εξελιχθεί οι στάσεις και οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τους πρόσφυγες είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Η αποτελεσματικότητα της σχέσης μεταξύ των προσφύγων αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων, προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθήματα, που τρέφουνε για αυτούς. Προκειμένου όμως, να υπάρξει μια υγιής σχέση μεταξύ τους, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επικοινωνία αλλά και αλληλοσεβασμός. Για να επιτευχθεί ο σκοπός της έρευνας επιλέχθηκαν 214 άτομα, όπου συνιστούν πολίτες της Ελλάδας ως ενδοομάδα, ενώ ως εξωομάδα επιλέχθηκαν οι πρόσφυγες χωρίς καθορισμένη φυλετική και εθνική προέλευση. Πρόκειται για μια εξωομάδα, τους πρόσφυγες δηλαδή, οι οποίοι φτάνουν στις ελληνικές ακτές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και την εύρεση εργασίας. Ακόμη η συλλογή των δεδομένων έγινε με την χρήση επτά ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, τα οποία περιλάμβαναν έξι μέρη. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, παρουσίασαν μια γενικότερη θετική στάση των ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες. Ακόμη, παρατηρήθηκε πως σε προτάσεις που χαρακτηρίζουν μία συμπεριφοριστική κατάσταση της εξωομάδας, τα ρήματα με θετική εννοιολογική χροιά επηρεάζουν περισσότερο τα μέλη της ενδοομάδας, στις αντιλήψεις τους και τη δράση τους.