Προβολές μελλοντικής κλιματικής αλλαγής σε περιοχές μικρής κλίμακας για την περίοδο 1981 - 2100: η περίπτωση του κόλπου Καλλονής - Papasarafianou, Stamatia; Παπασαραφιανού, Σταματία (2022)
Η Μεσόγειος αποτελεί μια ευαίσθητη περιοχή, διότι ανταποκρίνεται άμεσα στις κλιματικές μεταβολές και την κλιματική μεταβλητότητα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Η περιοχή μελέτης, ο κόλπος Καλλονής, ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (GR 411004) στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, νησί Λέσβος. Είναι μια περιοχή με έντονη πολυπλοκότητα των υδάτων λόγω της θέσης της και της μορφολογίας της, καθότι αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη περιοχή με ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηρίστηκα. Σκοπός της μελέτης είναι να γίνει πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής σε περιοχή μικρής κλίμακας για την περίοδο 1981 – 2100. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το σύστημα βάση του πρωτόκολλου Med - CORDEX και EURO - CORDEX, με ανάλυση 11km. Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι το σενάριο RCP85 δίνει υψηλότερη τάση θερμοκρασίας και βροχόπτωσης συγκριτικά με το σενάριο RCP45. Ωστόσο, τα δύο σενάρια παρουσιάζουν μια συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης κυρίως την δεκαετία 2091 - 2100, αντίστοιχα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 0.2 ͦC/yr και η μέση ετήσια βροχόπτωση κατά 0.05mm/yr.