Συγκριτική αξιολόγηση εγχειριδίων για τη διδακτική της ελληνικής ως Γ2 - Χατζηνικόλα, Παρασκευή (2022)
Η παρούσα εργασία, η οποία έχει ως αντικείμενο της τη συγκριτική μελέτη και ανάλυση τεσσάρων εγχειριδίων με θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, αποτελείται από επτά επιμέρους ενότητες. Αρχικά, στην εισαγωγή σύντομα και περιεκτικά πραγματοποιείται αναφορά στο περιεχόμενο, τη δομή και τη στοχοθεσία των εγχειριδίων που θα αναλυθούν στη συνέχεια, ενώ ακολουθεί η παράθεση του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται κάθε ένα από τα κεφάλαια της εργασίας. Η μελέτη συνεχίζεται με το θεωρητικό μέρος. Σε αυτό θίγεται το ζήτημα της γλώσσας και της μητρικής γλώσσας, ενώ παράλληλα δίνονται οι ορισμοί και το περιεχόμενο εννοιών, όπως είναι η δεύτερη ή ξένη γλώσσα, αλλά και φαινομένων της σύγχρονης εποχής, όπως είναι η πολυγλωσσία, η πολυπολιτισμικότητα και η διαπολιτισμική εκπαίδευση. Το τρίτο μέρος αναφέρεται στην αναγκαιότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας στην εποχή μας, καθώς και στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην κατάκτηση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Πραγματοποιείται δε ειδική αναφορά στην εκμάθηση της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Στη συνέχεια της εργασίας παρουσιάζεται η δομή και ο τρόπος οργάνωσης των τεσσάρων υπό εξέταση εγχειριδίων. Προηγείται μια σύντομη περιγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε σειράς εγχειριδίων και ακολουθεί για κάθε τεύχος χωριστά πίνακας στον οποίο αναγράφεται επιγραμματικά το περιεχόμενο κάθε μιας από τις υποενότητές του. Έμφαση δίνεται στη θεματική και το λεξιλόγιο των κειμένων, καθώς και στα φαινόμενα της γραμματικής και του συντακτικού. Η περιγραφή των εγχειριδίων ολοκληρώνεται με την ομαδοποιημένη παρουσίαση της τυπολογίας των ασκήσεων που περιέχονται σε αυτά. Στο πέμπτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται η σύγκριση των τεσσάρων εγχειριδίων στα επίπεδα της φωνολογίας/ φωνητικής, της μορφολογίας και σύνταξης και επισημαίνονται τα κυριότερα φωνολογικά και μορφοσυντακτικά φαινόμενα που εντοπίζονται σε κάθε ενότητα. Η σειρά με την οποία πραγματοποιείται η παρουσίαση των εγχειριδίων και των φαινομένων σε αυτά διατηρείται αμετάβλητη σε όλη την έκταση της. Ακολουθούν τα συμπεράσματα και τα σχόλια από τη σύγκριση των εγχειριδίων. Η εργασία ολοκληρώνεται με τον επίλογο, στον οποίο πραγματοποιείται μια εκτενής αναδρομή στα κυριότερα σημεία των εγχειριδίων όπως καταγράφηκαν στη μελέτη, επισημαίνεται η μεθοδολογία που ακολούθησαν τόσο οι συγγραφείς των εγχειριδίων όσο και οι συντάκτες της εν λόγω εργασίας, καθώς και οι επιδιωκόμενοι στόχοι που επιτεύχθηκαν.