Η τεχνολογία του Blockchain και η προσπάθεια σύγκλισής της με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - Λάππας, Θωμάς (2022)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, πραγματεύεται τη διερεύνηση του κατά πόσον η τεχνολογία του blockhain μπορεί να συμμορφωθεί με το κανονιστικό πλαίσιο που θέτει ο ΓΚΠΔ. Η ανάλυσή μας ξεκινάει με την εισαγωγή των αναγκαίων όρων και εννοιών, με τους οποίους ενδύεται η τεχνολογία του blockchain. Στη συνέχεια, εκθέτει τις απαραίτητες έννοιες και τους κανονισμούς που αφορούν στον GDPR. Η επόμενη ενότητα μας βρίσκει να εξετάζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται κατόπιν της προσπάθειας σύζευξης των δύο αυτών εννοιών, ενώ θα αναφερθούμε στις τεχνικές λύσεις που έχουν προταθεί για τη διευθέτηση των προβλημάτων. Ακολούθως, παρουσιάζεται η πρόταση μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας υλοποποίησης, η οποία φαίνεται να υπερπηδά τα προβλήματα που δημιουργούνται. Επιπροσθέτως, γίνεται αναλυτική αναφορά τόσο στη δημιουργία του θεωρητικού μοντέλου όσο και στην αρχιτεκονική του δικτύου LTO. Στο πέμπτο μέρος, έχοντας καθορίσει το θεωρητικό πλαίσιο και την αρχιτεκτονική του δικτύου που επιλύει τη σύγκρουση μεταξύ του blockchain και του ΓΚΠΔ, θα υπάρξει μία συνοπτική παρουσίαση διαφόρων πρακτικών εφαρμογών οι οποίες υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο τελευταίο μέρος, θα συνοψίσουμε την ανάλυσή μας, προσπαθώντας να απαντήσουμε το αρχικό ερώτημα της συγκεκριμένης διπλωματικής -ήτοι, αν η τεχνολογία του blockchain συμμορφώνεται με τις επιταγές του GDPR- ενώ θα εξεταστούν και πιθανές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του μοντέλου. Αν και, εν πρώτοις, το εύρος της διπλωματικής φαίνεται να μην είναι και τόσο μεγάλο, η συγκεκριμένη προσπάθεια αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο -υπάρχει μία δυναμική, η οποία ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στο ευρύτερο κοινό.