Γεωποικιλότητα και σεισμοτεκτονική μελέτη της Μυγδονίας λεκάνης - Καμνιάτσος, Βίκτωρ (2022)
Καθώς ο άνθρωπος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αλόγιστα τους φυσικούς πόρους και το γεωπεριβάλλον, κρίνεται πλέον απαραίτητη η προστασία του αλλά και τη διατήρησή του. Η περιοχή της Μυγδονίας στην Κεντρική Μακεδονία που εξετάζεται στην παρούσα εργασία έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, από γεωμορφολογικής, παλαιοντολογικής, σεισμοτεκτονικής, φυσικού περιβάλλοντος, αρχαιολογίας, αλλά και φυσικών καταστροφών, κυρίως σεισμών, αφού είναι από τις πλέον ενεργές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. Τα ρήγματα που έδρασαν στο παρελθόν διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο της, ενώ κάποια από τα ρήγματα που επαναδραστηριοποιήθηκαν προκάλεσαν σεισμούς με υλικές ζημιές, ανθρώπινες απώλειες και επηρέασαν τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της. Επιπλέον οι απολιθωματοφόρες θέσεις και το ανασκαφικό έργο που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, μας δίνουν πληροφορίες για την γεωλογική εξέλιξη και το παλαιοπεριβάλλον της. Το γεωθερμικό πεδίο, το οποίο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, είναι υπεύθυνο για την παρουσία ιαματικών λουτρών και θερμών πηγών με την ταυτόχρονη παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών (Νυμφόπετρες). Υπάρχουν σημαντικά κριτήρια ένταξης της περιοχής σε δίκτυο γεωτόπων καθώς η περιοχή έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία: • επιστημονική, λόγω του γεωλογικού - σεισμοτεκτονικού ενδιαφέροντος, • εκπαιδευτική, καθώς θα ήταν εφικτή η οργάνωση δράσεων ενημέρωσης του κοινού για το γεω-περιβάλλον και τους φυσικούς κινδύνους που εγκυμονεί η περιοχή, • οικολογική, καθώς υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής και υγροβιότοπος, • αισθητική, λόγω της παρουσίας τοπίων φυσικού κάλλους και της ύπαρξης δάσους, φαραγγιού, καταρράκτη, • αρχαιολογική, καθώς οι ανασκαφές που έχουν γίνει, έχουν αναδείξει αρκετά ευρήματα (π.χ.Καλίνδοια). Η ένταξη της περιοχής (που έχει αρκετές προσβάσιμες θέσεις ενδιαφέροντος) σε ένα δίκτυο περιφερειακών ή εθνικών γεωτόπων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μέσω του εναλλακτικού τουρισμού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα στο ευρύ κοινό την αξία της.