Πτυχές της Αιγυπτιακής διπλωματίας κατά την περίοδο βασιλείας του Ραμσή ΙΙ - Κουρέλης, Αριστείδης (2021)
Η παρούσα Μ.Δ.Ε. είναι αφιερωμένη στην εξέταση των πτυχών της αιγυπτιακής διπλωματίας επί βασιλείας Ραμσή ΙΙ. Η διπλωματική του δράση εκφράστηκε μέσω της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και έντονης προπαγάνδας, που αυτός άσκησε καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του. Βασικός ανταγωνιστής του υπήρξε το κράτος των Χετταίων και οι ικανοί βασιλείς του Μουβατάλις ΙΙ και Χατουσίλις ΙΙΙ, οι οποίοι καθόρισαν σε ένα μεγάλο βαθμό τη διπλωματική του δράση. Καίρια σημεία της πολιτικής καριέρας του Ραμσή ΙΙ υπήρξαν η Μάχη του Καντές στο 5ο έτος βασιλείας του, η μετέπειτα Συνθήκη Ειρήνης του Καντές στο 21ο έτος, και οι επακόλουθοι διπλωματικοί γάμοι με δύο από τις κόρες του Χατουσίλι ΙΙΙ μετά το 34ο έτος βασιλείας του. Την εικόνα του Ραμσή ΙΙ και της διπλωματικής του δράσης μπορούμε να την ανασυνθέσουμε μέσα από τις αιγυπτιακές πηγές, ωστόσο οι χεττιτικές πηγές μπορούν να μας προσφέρουν μία πιο αντικειμενική οπτική για το υπό εξέταση θέμα.