Συγκριτική τοπογραφία σύγχρονης και αρχαίας Αλεξάνδρειας - Λαδιάς, Φίλιππος (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία προσπάθεια κατανόησης της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας μέσω του πολεοδομικού ιστού αυτής. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται απαραίτητη η πολύπλευρη μελέτη της πόλης, τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης. Η ανάλυση θα αφορά κατά κύριο λόγο την αρχαία Αλεξάνδρεια, ενώ λόγος θα γίνει για την ανάπτυξη αυτής και την εξέλιξή της στην σύγχρονη μητρόπολη και δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιγύπτου.