Η απεικόνιση οικοδομημάτων στα αρχαία νομίσματα - Μαλάμου, Άννα (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έγινε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο. Το θέμα της είναι «Η απεικόνιση οικοδομημάτων στα αρχαία νομίσματα». Με κύριο επιβλέποντα τον Καθηγητή Εμμανουήλ Στεφανάκη, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεπιβλέποντες τον Παναγιώτη Τσέλεκα, Επίκουρο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας με έμφαση στη Νομισματική στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Mariusz Mielczarek, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Η μελέτη επιχειρεί να θέσει θεωρητικό υπόβαθρο σε περιοχές της Ανατολής και της Ελλάδας που έχουν απεικονίσει στα αρχαία τους νομίσματα οικοδομήματα, με κύριο μέλημα τη σύνδεση των νομισματικών κοπών με τον πολιτισμό και την ιστορία των περιοχών στις οποίες βρέθηκαν. Η εργασία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες με βάση τη χρονική περίοδο, σε προ-ρωμαϊκά και σε ρωμαϊκά, και στο αν πρόκειται για πραγματικά ή φανταστικά οικοδομήματα, ενώ θα επικεντρωθεί κυρίως σε νομισματικές αποδόσεις ναών αλλά και σε άλλα οικοδομήματα, όπως Νυμφαία, Τείχη πόλης και Πύλες Πόλεων. Στόχος της εργασίας αποτέλεσε η κατανόηση αυτών των εικονογραφικών μοτίβων μέσα από την ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών δεδομένων κάθε πόλης. Ειδικότερα, εξετάστηκε η νομισματική παράδοση κάθε περιοχής σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα, καθώς και με πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητο να αναλυθούν, ώστε να γίνει αντιληπτή η επιλογή των θεμάτων και η μεγάλη σημασία που είχαν για την πόλη και για τις εκδότριες αρχές που επέλεξαν αυτή την απεικόνιση σε ένα αντικείμενο καθημερινής και συχνής χρήσης, όπως είναι τα νομίσματα. Στη συνέχεια, επιχειρείται να ταυτιστούν –όσα κτίρια είναι δυνατόν- οι αρχιτεκτονικές απεικονίσεις των νομισμάτων με πραγματικά κτίρια ή οποιοδήποτε άλλο δεδομένο που αποτέλεσε έμπνευση για τους χαράκτες. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο θα παρατεθούν τα συμπεράσματα και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας, καθώς και οι κατάλογοι των νομισματικών αυτών κοπών και ο σχολιασμός τους.