Τα αιγυπτιακά και αιγυπτιάζοντα στοιχεία από το Ακρωτήρι Θήρας: υιοθέτηση και προσαρμογή στο προϊστορικό Αιγαίο - Σκάρογλου, Ειρήνη (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να εξετάσει και να παρουσιάσει τα Αιγυπτιακά και Αιγυπτιάζοντα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί από την έως τώρα έρευνα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας. Μέσα από τη διερεύνηση και ανάλυση των επείσακτων ευρημάτων προερχομένων από την Αίγυπτο αλλά και των στοιχείων που φαίνεται πως αποτελούσαν άμεσες ή έμμεσες επιρροές και προσαρμογές αιγυπτιακών προτύπων που ευρέθησαν στη Θήρα, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί επίσης στην ανεύρεση των ιδιαίτερων πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στο προϊστορικό Αιγαίο της εποχής του Χαλκού και την Αίγυπτο κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου. Για τους σκοπούς της έρευνας αναφέρεται αρχικά το γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο των δύο περιοχών καθώς και μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό των ανασκαφών στη Θήρα. Στη συνέχεια τίθεται το θεωρητικό πλαίσιο με βάση το οποίο η γράφουσα εξετάζει τα φαινόμενα των πολιτισμικών σχέσεων, ανταλλαγών και προσαρμογών. Στο κύριο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται τα δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν κινητά ευρήματα και τέχνεργα, πρώτες ύλες, πρότυπα και στυλιστικά στοιχεία στην εικονογραφία και την αγγειογραφία. Τέλος, επισημαίνονται οι συμβολισμοί και η σημασία που διαδραμάτισε η πολιτισμική αλληλεπίδραση των δύο περιοχών και επιχειρείται η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις παραπάνω επαφές των λαών της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Λέξεις-κλειδιά: Ακρωτήρι Θήρας, Αίγυπτος, Αιγαίο, Εποχή του Χαλκού, Μέσο Βασίλειο σχέσεις Αιγύπτου- Αιγαίου, πολιτισμικές σχέσεις, πολιτισμικές επιδράσεις, προσαρμογή, αιγυπτιακές επιρροές, υβριδισμός, τοιχογραφίες