Οι μυστηριακές συνιστώσες της αρχαίας Αιγυπτιακής νεκρικής πρακτικής - Μανωλούκου, Δικαία (2021)
Στην παρούσα εργασία το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι : «Οι μυστηριακές συνιστώσες της αρχαίας αιγυπτιακής νεκρικής πρακτικής». Αρχικά γίνεται εισαγωγή στις έννοιες της «μυστηριακής πρακτικής» και του «μυστηριακού λόγου» στη φαραωνική νεκρική παράδοση με αναφορές στη θρησκευτική παράδοση της κλασικής και ύστερης αρχαιότητας στη ανατολική Μεσόγειο. Ακολουθεί παράθεση και σχολιασμός πρωτογενούς υλικού από τη νεκρική γραμματολογία με πιθανές αναφορές σε μυστηριακές θεωρήσεις και πρακτικές. Στην συνέχεια γίνεται ανάλυση όσον αφορά την νεκρική τελετουργία και τις μυστηριακές προεκτάσεις. Ανάπτυξη βασικών νεκρικών τελετουργιών που σχετίζονται με την κειμενογραφία του δεύτερου κεφαλαίου και φαίνεται ότι εμφανίζουν πτυχές «μυστηριακότητας». Σχολιασμός των περιπτώσεων και εξέταση βασικών προβληματισμών.