Εργαστήρια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα: η περίπτωση της Καδμείας στη Θήβα - Περλεπέ, Σοφία (2021)
Η Θήβα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας. Στο κέντρο της οχυρωμένης ακρόπολης της Καδμείας, βρισκόταν ένα ευρύχωρο ανακτορικό συγκρότημα που περιλάμβανε χώρους διαμονής και πλήθος εγκαταστάσεων όπως αποθήκες και εργαστήρια. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις θέσεις με τους περισσότερους εντοπισμένους εργαστηριακούς χώρους. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ανασκαφικών και επιγραφικών δεδομένων που αφορούν τους εργαστηριακούς χώρους της Καδμείας και η ανάλυση της εργαστηριακής παραγωγής του θηβαϊκού ανακτόρου και του τρόπου που αυτή λειτουργούσε. Προηγουμένως όμως, με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των θηβαϊκών εργαστηρίων και της παραγωγής του, κρίθηκε σκόπιμο να προχωρήσουμε αρχικά σε μία επισκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας αναφορικά με τον όρο «εργαστήριο» και του τρόπου με τον οποίο αυτός γίνεται αντιληπτός στο πεδίο της αρχαιολογικής έρευνας και στη συνέχεια σε μία αρκετά εκτενή παρουσίαση του οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου της μυκηναϊκής περιόδου, μέσα στο οποίο λειτουργούν τα εργαστήρια και οργανώνεται η εργαστηριακή παραγωγή.