Η ψηφιακή αφήγηση ως επικοινωνιακό εργαλείο: η αξιοποίηση της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας - Μανδουραράκης, Ιωάννης (2021)
Σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι συνηθισμένη η χρήση της αφήγησης ιστοριών από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα για τη μεταβίβαση γνώσεων, στάσεων και αξιών. Με την εισαγωγή των πολυμεσικών στοιχείων, δημιουργήθηκε μια νέα μορφή αφήγησης, η ψηφιακή αφήγηση. Η ψηφιακή αφήγηση προσδίδει οφέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία και προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων τόσο επικοινωνιακών όσο και μαθησιακών. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιούργησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία και Διαστρική Επικοινωνία» το οποίο προστέθηκε στη λίστα των ηλεκτρονικών βιβλίων της NASA και εγείρει έντονους προβληματισμούς, αποτελώντας έναν οδηγό επικοινωνίας με εξωγήινα όντα. Προβλέπει πως οδεύουμε προς μια εποχή όπου το ανθρώπινο είδος θα συνάψει ουσιαστική επικοινωνία με εξωγήινα όντα. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία πρότυπων ψηφιακών ιστοριών σχετικών με την αρχαία ελληνική δραματουργία, βασιζόμενος θεωρητικά σε τρεις πυλώνες: το αρχαίο θέατρο και την αφηγηματική του δύναμη, την ψηφιακή αφήγηση και τις δυνατότητές της και, βέβαια, την έννοια των συμβολισμών, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να κτίσουμε μηνύματα που ενδεχομένως μας εκφράζουν απέναντι σε άλλους πολιτισμούς. Παράλληλα η αξιοποίηση όλων των παραπάνω στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ζήτημα αποτελεί μια κατάλληλη διδακτική προσέγγιση για αυτή την ηλικία. Η πρόταση μιας τέτοιας διδακτικής προσέγγισης και η πειραματική της επικύρωση αποτελεί ένα από τους στόχους της παρούσας εργασίας.