Αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής στο δημοτικό: απόψεις εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής - Tζιβή, Ελένη (2021)
Στην παρούσα έρευνα , διερευνήθηκαν οι απόψεις των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής για το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Διερευνήθηκαν επίσης οι πιθανές σχέσεις μεταξύ των δημογραφικών χαρακτηριστικών των εκπαιδευτικών και των απόψεων τους για το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 64 εκπαιδευτικοί της Φυσικής Αγωγής των δημοτικών σχολείων του νησιού της Ρόδου και η συλλογή των δεδομένων έγινε με ερωτηματολόγιο. Από την ανάλυση των απαντήσεων ,βρέθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι υπάρχει ατομική ενημέρωση των ερωτηθέντων, αλλά δεν υπάρχει όσον αφορά την επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών. Δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ,για την σωστή εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος και επιλέγουν να επιμορφωθούν στην μουσικόκινητική αγωγή, την ψυχοκινητική αγωγή, και την γνωριμία με μη διαδεδομένα αθλήματα και αθλήματα για ΑμΕΑ. Συμφώνα με την έρευνα οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν συχνά υπόψη τους και χρησιμοποιούν τους επιμέρους στόχους της κάθε διδακτικής ενότητας στο σχεδιασμό της διδασκαλίας του μαθήματος. Ακόμη, θεωρούνται πολύ απαραίτητες τις μεθοδολογικές υποδείξεις που προτείνονται στους εκπαιδευτικούς για την εκτέλεση των διδασκαλιών τους. Πιο συγκεκριμένα, στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, οι παραδοσιακοί χοροί και τα κινητικά παιχνίδια ικανοποιούν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τους επιμέρους στόχους που τίθενται κατά την διδασκαλία τους, ενώ για την Γ΄ και Δ΄ τάξη οι διδακτικές ενότητες που συγκεντρώνουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τους διδακτικούς στόχους είναι η μύηση στις αθλοπαιδιές, οι παραδοσιακοί χοροί και τα κινητικά παιχνίδια. Στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄), φαίνεται πως υπάρχει ικανοποίηση πάλι στις αθλοπαιδιές και στους παραδοσιακούς χορούς. Τέλος διαπιστώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική άποψη για το βιβλίο του δάσκαλου όπως και για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στο μάθημα και χρησιμοποιούν την διαθεματική προσέγγιση που προτείνει για κάθε διδακτική ενότητα το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου. Στην Α-Β τάξη η διαθεματική προσέγγιση χρησιμοποιείται περισσότερο για τους παραδοσιακούς χορούς και τα κινητικά παιχνίδια, στην Γ-Δ τάξη κυρίως χρησιμοποιείται για την μύηση στις αθλοπαιδιές και τα κινητικά παιχνίδια και στις Ε-ΣΤ τάξεις κυρίως στις αθλοπαιδιές και τον κλασικό αθλητισμό. ABSTRACT