Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικές δράσεις: συγκριτική μελέτη απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Μεντζάκη, Ειρήνη (2021)
Το ζήτημα της επαγγελματικής ανάπτυξης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αποτελεί ένα φλέγον θέμα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται ολοένα και περισσότερη έμφαση στις ανάγκες του εκπαιδευτικού προσωπικού, στην βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων καθώς και στην αναβάθμιση της σχολικής ποιότητας. Επιπρόσθετα στο επίκεντρο βρίσκεται η έννοια της «ανάπτυξης» που περικλείει πεδία όπως το εκπαιδευτικό καθώς και το σχολικό. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στις απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την επιμόρφωση και την επαγγελματική ανάπτυξή τους. Ακόμα επιχειρείται η συγκριτική μελέτη των απόψεών τους σε σχέση με τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το γραπτό ερωτηματολόγιο. Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων συμφωνούν στην αναγκαιότητα της εκπαιδευτικής αλλαγής, της επαγγελματικής ανάπτυξης και της επιμόρφωσής τους. Επιπρόσθετα αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο και τις ευθύνες που έχει να αναλάβει η πολιτεία σχετικά με τα δύο κεντρικά ζητήματα. Από τη μελέτη των δεδομένων φάνηκε πως οι απόψεις τους δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε θέματα και τομείς γενικού περιεχομένου αλλά αρχίζουν να διαφοροποιούνται κυρίως σε ειδικά θέματα που αφορούν τους τύπους επιμόρφωσης που θεωρούν αναγκαίους. Τέλος οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων φαίνεται πως είναι πρόθυμοι να εξελιχθούν επαγγελματικά και να εισάγουν την αλλαγή στην εκπαιδευτική τους καθημερινότητα.