Σχολική ανάπτυξη ως ανάπτυξη οργανωσιακής πολυπλοκότητας: μετασχηματισμός του σχολείου από οιονεί σε ώριμη οργάνωση - Παναγοπούλου, Άννα (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της σχολικής ανάπτυξης ως ανάπτυξη της οργανωσιακής πολυπλοκότητας, εξετάζοντας το βαθμό της συστημικής ωριμότητας της σύγχρονης δημόσιας ελληνικής εκπαιδευτικής μονάδας. Πιο συγκεκριμένα επιχειρήθηκε να ερευνηθεί ο βαθμός πολυπλοκότητας των εκπαιδευτικών μονάδων. Τα θεωρητικά εργαλεία που αξιοποιούνται στην εργασία ανάγονται από τη συστημική θεωρία των κοινωνικών συστημάτων. Για την πληρέστερη θεωρητική θεμελίωση του θέματος εξετάστηκε και ένα μέρος της βιβλιογραφίας του αναπτυγμένου πεδίου της σχολικής ανάπτυξης, δηλαδή της σχολικής βελτίωσης και της σχολικής αποτελεσματικότητας. Αναφορικά με το ερευνητικό επίπεδο εξετάστηκε η ελληνική νομοθεσία που αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο τη διαπίστωση του βαθμού πολυπλοκότητας των εκπαιδευτικών μονάδων στη νομοθετική τους διάσταση. Επιπροσθέτως, διερευνώνται οι απόψεις διευθυντών και διευθυντριών των δημόσιων δημοτικών σχολείων της περιοχής του Αιγίου και της Αιγιαλείας. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της έρευνας. Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται στη μονομερή ανάπτυξη των σύγχρονων εκπαιδευτικών μονάδων ως προς τη χρονική, την κοινωνική και τη γνωσιακή πολυπλοκότητα και όχι τόσο ως προς την αντικειμενική και την τελεστική.