Τα αναλυτικά προγράμματα για τις μαθησιακές δυσκολίες στην Ελλάδα: βιβλιογραφική ανασκόπηση - Χαλιάσου, Βικτωρία (2021)
Με τις εκπαιδευτικές αλλαγές που επιχειρήθηκαν κατά την περίοδο 1997-2003, έγινε προσπάθεια τα ΑΠΣ να αποκτήσουν σταδιακά χαρακτήρα ευέλικτων προγραμμάτων, με στόχο να αντιμετωπιστεί η μάθηση όχι ως συσσώρευση γνώσεων αλλά ως δημιουργική καλλιέργεια των τρόπων πολυπρισματικής κατάκτησης της γνώσης μέσα από συμμετοχικές και βιωματικές διαδικασίες (Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, 1997). Επίσης, από το 2003, με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) και τα ΑΠΣ για την υποχρεωτική εκπαίδευση υιοθετήθηκε και η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και επιχειρήθηκε η διασύνδεση των γνωστικών αντικειμένων. Τα προγράμματα αυτά στόχευαν στη διασφάλιση της συνέχειας της διδασκόμενης ύλης, στην εξάλειψη της αποσπασματικότητας της γνώσης, στην αποφυγή επικαλύψεων της ύλης, καθώς και στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα διασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία στον εκπαιδευτικό. Το θέμα της παρούσας εργασίας σχετίζεται με τη μελέτη των Αναλυτικών Προγραμμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με εκείνα που αναφέρονται στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Ο λόγος που επέλεξα αυτό το θέμα είναι πως θεωρώ πολύ σημαντικά τα Αναλυτικά Προγράμματα επειδή αποτελούν ολοκληρωμένες προτάσεις ως προς τη διαμόρφωση και τη διεξαγωγή του μαθήματος. Τα συγκεκριμένα Αναλυτικά Προγράμματα άπτονται του ενδιαφέροντός μου επειδή δίνουν έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρίες. Διανύουμε μία εποχή στην οποία λόγω της ευρύτερης αποδοχής των ατόμων με αναπηρίες από την κοινωνία και της βελτίωσης των τεστ που διαγνώσκουν τις Μαθησιακές Δυσκολίες έχουμε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα. Θεωρώ ότι ως εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουμε τι ισχύει από τη νομοθεσία και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για να μπορούμε να πράξουμε αναλόγως και να βοηθήσουμε τα παιδιά και να εντάξουμε τους μαθητές με αναπηρίες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των αναλυτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για την εκάστοτε αναπηρία, η αναφορά στις θεωρίες που συνδέονται με αυτά και στις ικανότητες που επιδιώκονται να αναπτύξουν τα παιδιά. Γενικότερα στην παρούσα εργασία θα γίνει η διασαφήνιση του όρου «Αναλυτικά Προγράμματα» [τι είναι, τι (καθ)ορίζουν, τα είδη τους], του όρου «μαθησιακές δυσκολίες» [πως ορίζονται, τις επιδράσεις στο άτομο] καθώς και η αναφορά των κριτηρίων διάγνωσής τους. Επιμέρους στόχοι είναι ο καθορισμός των μαθησιακών δυσκολιών ως πεδίο εκπαιδευτικής πολιτικής, η αναφορά στους νόμους της Ειδικής Αγωγής και έπειτα στα αναλυτικά προγράμματα που υπάρχουν κατηγοριοποιώντας σε δυσκολίες: α) ανάγνωσης – προσαρμογής, β) γραφής, γ) μαθηματικών & δ) όλων των άλλων μαθησιακών δυσκολιών που υπάρχουν στα ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος, θα μελετηθούν τα Αναλυτικά Προγράμματα των Μαθησιακών Δυσκολιών σε άλλες χώρες. Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε είναι της βιβλιογραφικής ανασκόπησης.