Η αξιοποίηση των μουσείων από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Προσμίτη, Στυλιανή (2021)
Η παρούσα έρευνα μελετά την αξιοποίηση των μουσείων από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ως στόχο τη διερεύνηση της σχέσης των μουσείων με το σχολείο στην ελληνική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην Σύρο. Μέσα από μία συγχρονική, επιτόπια και ποσοτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε Δεκέμβριο 2015 – Ιανουάριο 2016, με μέσο συλλογής δεδομένων το ερωτηματολόγιο, επιχειρείται να αναδειχθούν οι απόψεις, οι αντιλήψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου για το ρόλο των μουσείων και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 εκπαιδευτικοί από το σύνολο των σχολείων της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Από τα στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί, αν και θεωρούν ότι τα παιδιά ωφελούνται πολύ από μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο, εντούτοις οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα επισκέπτονται, συνήθως, μία φορά το χρόνο, επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στο μουσείο λειτουργεί ως κίνητρο για συζήτηση στην τάξη και αποφαίνονται θετικά για την ένταξη των μαθημάτων της μουσειακής αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης. Όπως δηλώνουν, ο χρόνος παραμονής τους στο μουσείο, είθισται να είναι περίπου μια ώρα και αφιερώνουν μισή έως μία διδακτική ώρα για την ενημέρωση της επίσκεψης. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει μουσειακή διαπαιδαγώγηση ούτε καν στα πανεπιστήμια. Τέλος, η πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μουσεία και η ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων της ευέλικτης ζώνης της μουσειακής αγωγής καταδεικνύουν αιτιώδη σχέση, θετική με την παιδαγωγική ωφέλεια των παιδιών. Πρότασή μας είναι η μουσειακή αγωγή να ενταχθεί στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.