Εφαρμογές φορητής μάθησης στην προσχολική εκπαίδευση - Μπεκρή, Αναστασία-Φεβρωνία (2021)
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σημερινής εποχής είναι η καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών είτε βρισκόμαστε στο σπίτι μας είτε στην εργασία μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ωστόσο διεισδύσει στη ζωή μας οι φορητές συσκευές, όπως tablets, smartphones και iPods, οι οποίες παρουσιάζουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα έξυπνα κινητά έχουν γίνει η επέκταση του χεριού όχι μόνο των ενηλίκων αλλά κυρίως των μικρών παιδιών, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα και τις δεξιότητες να τα χρησιμοποιήσουν πριν την είσοδό τους στη συστηματική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια η ένταξη των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές. Άλλωστε η χρήση φορητής τεχνολογίας δημιουργεί ένα κίνητρο μάθησης στους μαθητές, καθώς κεντρίζει το ενδιαφέρον τους καθετί καινούργιο και ξεχωριστό. Οι φορητές τεχνολογίες έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούνται ομαδικά ή ατομικά, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Η εκπαίδευση βγαίνει από τα στεγανά της μετωπικής διδασκαλίας, αλλάζει μορφή και ανανεώνεται. Παρόλα αυτά, η χρήση εφαρμογών Τ.Π.Ε. για παιδιά νηπιαγωγείου, για την εκμάθηση συγκεκριμένων εννοιών απαιτεί μία πιο προσεκτική ματιά στην επιλογή τους. Λόγω της πληθώρας εφαρμογών που μπορεί κανείς να βρει στα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να εξετάζουν προσεκτικά αυτή που θα χρησιμοποιήσουν και να αποκτούν τις βασικές γνώσεις γύρω από τη χρήση της. Από την άλλη μεριά, η δημιουργία αποτελεσματικών εφαρμογών απαιτεί τη συνδρομή εκπαιδευτικών και τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς οι πρώτοι μπορούν να έχουν τον παιδαγωγικό σχεδιασμό. Ωστόσο, βασικό στοιχείο στην επιλογή μιας εφαρμογής είναι το αν η συγκεκριμένη είναι αναπτυξιακά κατάλληλη για τα παιδιά. Μέσα από αυτόν τον προβληματισμό, οδηγηθήκαμε στη σκέψη για δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής, η οποία θα είναι αναπτυξιακά κατάλληλη για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα βασίζεται στην κίνηση και θα προωθεί την μάθηση. Η εφαρμογή που δημιουργήσαμε, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και διαθέτει έντονα το στοιχείο της κίνησης και στοιχεία προσανατολισμού, ενώ η υλοποίησή της βασίστηκε σε τάμπλετ με χρήση φωτογραφικού χάρτη του σχολείου. Πριν την εφαρμογή του παιχνιδιού παρακολούθησαν ένα βίντεο (Το Άγγιγμα του Μίδα) με βασικούς πρωταγωνιστές τον Σκρουτζ και τη Magica, το οποίο τα εισήγαγε στο παιχνίδι. Τα παιδιά κατευθύνθηκαν σε διάφορα σημεία τις αυλής, μέσω των οδηγιών που τους έδινε η Magica, επιλύοντας διάφορους γρίφους, με σκοπό να βοηθήσουν τον Σκρουτζ να πάρει πίσω την τυχερή του δεκάρα. Οι γρίφοι τους οποίους έλυσαν τα παιδιά αφορούσαν δραστηριότητες προσανατολισμού στον χώρο, ταύτιση σχημάτων με πρότυπα, αναζήτηση αριθμών και γραμμάτων.Πριν την πραγματοποίηση της εφαρμογής προηγήθηκαν δραστηριότητες εντός της σχολικής αίθουσας, οι οποίες εισήγαγαν τα παιδιά σε έννοιες χάρτη, προσανατολισμού στον χώρο με βάση τον εαυτό τους και με βάση εξωτερικά σημεία.