Ανάπτυξη εκπαιδευτικών μονάδων ως ανάπτυξη της επικοινωνίας - Μανδελενάκη, Ειρήνη (2021)
Η παρούσα εργασία διερευνά πώς η ανάπτυξη της επικοινωνίας επιδρά στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μονάδων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δεκαπέντε (15) ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν 15 διοικητικά στελέχη (διευθυντές και υποδιευθυντές) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο οδηγός συνέντευξης αποτελείται από 24 ερωτήσεις και δομείται σε έξι τομείς – παράγοντες της σχολικής ανάπτυξης, τη Διδασκαλία – Παράμετροι «Αποτελεσματικότητας», το Εκπαιδευτικό Προσωπικό – Επαγγελματική Ανάπτυξη, τη Σχολική Ηγεσία, την Εκπαιδευτική Αλλαγή – Κουλτούρα και Σχολικό κλίμα, την Ενδο και Εξω Σχολική Σύμπραξη και την Αξιολόγηση. Η συνάρτηση του συστήματος της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης είναι θεμελιακή, εφόσον η εκπαίδευση δεν έχει άλλη δυνατότητα για διαπραγμάτευση νοήματος εκτός από την επικοινωνία και η επικοινωνία δρα διαρκώς νοηματοπαραγωγικά, άρα παιδαγωγικά. Η επικοινωνία, σύμφωνα με το Luhmann, δεν νοείται σαν συνομιλία μεταξύ ανθρωπίνων όντων, αλλά σαν μετάδοση των επιτευγμάτων περιορισμού της πολυπλοκότητας από μια θέση του συστήματος σε μια άλλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την αλληλεπίδραση της ανάπτυξης της επικοινωνίας και της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών μονάδων ως μια κυκλική διαδικασία, όπου η ποικιλία, η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών σε όλους τους τομείς, δηλαδή η πολυπλοκότητα στην επικοινωνία, αυξάνει την πολυπλοκότητα στη λειτουργία, που σημαίνει ανάπτυξη, η οποία από την πλευρά της αναδύεται μέσα στην επικοινωνία.