Η συστημική προσέγγιση των οργανισμών, το μάνατζμεντ και το γνωστικό μάνατζμεντ στη διοίκηση των σχολικών μονάδων - Ξανθόπουλος, Ξανθόπουλος (2021)
Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες μέσα από τεχνοκρατικές κυρίως προσεγγίσεις, να βρεθούν τρόποι που αφορούν στην διοικητική προσαρμογή των οργανισμών προκειμένου η λειτουργία τους να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο, ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά, περιβάλλον. Οι τεχνοκρατικές αυτές προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή των αρχών του μάνατζμεντ των επιχειρήσεων στη διοίκηση των σχολικών μονάδων, έχουν εγείρει μεγάλες επικρίσεις για τους σκοπούς και τους στόχους για τους οποίους υιοθετούνται.