Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο ρόλος του διευθυντή - Λυκοπάντη, Αθηνά Μαρία (2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της επαγγελματικής εξουθένωσης ως το σύνδρομο της σωματικής και της ψυχολογικής εξάντλησης του εργαζόμενου. Στην προκείμενη περίπτωση μελετώνται οι εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί ασκούν ένα κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό επάγγελμα το οποίο πλήττεται δραστικά από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Στην περίπτωση αυτή ο εκπαιδευτικός απομονώνεται από την εργασιακή του προσπάθεια και από τα εκπαιδευτικά κίνητρά του για τους μαθητές του και παύει να είναι αποδοτικός και ικανοποιημένος από τη δουλειά του. Εν συνεχεία, αποκτά μια αρνητική εικόνα για την ίδια την αυτο εικόνα του. Η παρούσα διπλωματική εργασία κάνει μια προσέγγιση στο ρόλο που έχει ο διευθυντής στην επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών. Η μεθοδολογία που ακολουθείται στην εργασία αυτή είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση και πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται η εξέλιξη όλων των σταδίων του συνδρόμου μέσα από την εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία. Στο πρώτο κεφάλαιο προσεγγίζονται οι παράγοντες του κινδύνου και τα αίτια της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι τρόποι αντιμετώπισης και η οριοθέτηση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Τέλος στο ίδιο κεφάλαιο παρατίθενται εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και ορισμοί. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα επαγγελματικά μοντέλα της εξουθένωσης, προσεγγίζεται το διαδραστικό μοντέλο του Cherniss, το μοντέλο των Edelwich και Brodsky (1980), το μοντέλο των τριών διαστάσεων της Cristine Maslach (1982), το μοντέλο των Pines και Aronson (1988) και το μοντέλο των Shiron & Melamed (2003) και τέλος το μοντέλο της Κοπενχάγης (Kristensen, 2005). Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στους πιθανούς παράγοντες που δημιουργούν το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται συγκεκριμένη μνεία στην περίπτωση των εκπαιδευτικών και στα αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στον επαγγελματικό τομέα, στις συνέπειες τους και στις στρατηγικές αντιμετώπισής του μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και από το ρόλο του διευθυντή με τις οργανωτικές στρατηγικές. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται η μεθοδολογία της παρούσας έρευνας και τέλος στο έκτο κεφάλαιο τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα.