Ο ρόλος του διευθυντή στη διαχείριση συγκρούσεων εντός των σχολικών μονάδων - Κίτσιος, Γεώργιος (2021)
Η παρούσα εργασία με τίτλο <<Ο ρόλος του Διευθυντή στη διαχείριση συγκρούσεων εντός των Σχολικών Μονάδων>> διεξάγεται στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών <<Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων>> (Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση του ζητήματος των συγκρούσεων εντός των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Δωδεκανήσου και ο ρόλος του Διευθυντή του Σχολείου στη διαχείριση και επίλυση αυτών. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αυτή θα διεξαχθεί στο νομό Δωδεκανήσου και έχει ως στόχο τη διερεύνηση απόψεων των Εκπαιδευτικών και των Διευθυντικών Στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στο Νομό Δωδεκανήσου για τους λόγους των Συγκρούσεων ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς Σχολικής Μονάδας και για το ρόλο του Σχολικού Ηγέτη στη διαχείριση τους. Μέσα από την έρευνα αυτή επιχειρείται να καταδειχθεί η συχνότητα και ο τύπος των Συγκρούσεων στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Δωδεκανήσου. Επίσης, ένας ακόμα από τους στόχους της εργασίας είναι να προσδιοριστούν οι λόγοι της Σύγκρουσης μεταξύ των Εκπαιδευτικών και της Ηγεσίας, καθώς και μεταξύ των Εκπαιδευτικών, αλλά και να καταδειχθούν οι θετικές και αρνητικές συνέπειες των Συγκρούσεων εντός των συγκεκριμένων Σχολικών Μονάδων. Επιπρόσθετα, μέσα από την έρευνα αυτή θα γίνει μία προσπάθεια διερεύνησης του ρόλου του Διευθυντή στη Διαχείριση και Επίλυση των Συγκρούσεων. Τέλος, αναμένεται ότι θα κατατεθούν προτάσεις Αντιμετώπισης των Συγκρούσεων, στη βάση των απόψεων που εκφράζουν τόσο οι Εκπαιδευτικοί όσο και οι Διευθυντές.