Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην προσχολική εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία των νηπιαγωγείων: μια εμπειρική μελέτη υπό το πρίσμα της συστημικής θεωρίας - Σιώκου, Στέλλα (2021)
Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών προσχολικής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, στόχος ήταν να εξεταστούν οι απόψεις εκπαιδευτικών, προϊσταμένων αλλά και γονέων μαθητών σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν από τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της κατά την αναστολή των σχολικών μονάδων της χώρας. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 15 συμμετέχοντες, εκ των οποίων, 5 ήταν εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας, 5 προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και 5 ήταν οι γονείς μαθητών. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν σπουδαίο ενδιαφέρον, καθώς διαπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες διακρίνονται από μία αρνητική άποψη ως προς την χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία. Επεξηγηματικά, από τη μία βρέθηκε να αναγνωρίζουν κάποια από τα οφέλη τα οποία επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι οι μαθητές κατάφεραν να διατηρήσουν την επαφή τους με τους συμμαθητές τους αλλά και με τον εκπαιδευτικό της τάξης τους, καθώς και στο γεγονός ότι μέσα από αυτήν επιτεύχθηκαν μαθησιακοί και γνωστικοί στόχοι. Ειδάλλως, σε αντίθετη περίπτωση, οι μαθητές θα απείχαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο. Από την άλλη πλευρά, όλοι οι συμμετέχοντες φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η φυσική παρουσία του παιδιού στον χώρο του σχολείου και στη δια ζώσης εκπαίδευση είναι σημαντικότερη, καθώς το νηπιαγωγείο συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή κάτι που επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο γνωστικό αλλά και στο κοινωνικό του επίπεδο. Αναφορικά με τα εμπόδια που συνάντησαν οι εκπαιδευτικοί, ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι σχολικές μονάδες δεν ήταν έτοιμες για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάποια από τα προβλήματα να επικεντρώνονται στην αδυναμία σύνδεσης στην πλατφόρμα λόγω του Διαδικτύου, την έλλειψη της επιμόρφωσης αλλά και στη γενικότερη μη ετοιμότητα του σχολείου με τις παροχές του κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού. Συμπερασματικά, τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, η έρευνα αποτελεί μία μελέτη περίπτωσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών προσχολικής ηλικίας.