Ο πολιτισμός ως παράγοντας αποτελεσματικής και ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στις σύγχρονες σχολικές μονάδες - Βασιλείου, Χαράλαμπος (2021)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός επηρεάζει τον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τη διαχείριση του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού μιας σχολικής μονάδας. Ειδικότερα, αναλύονται οι μέθοδοι διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον τομέα της εκπαίδευσης και οι πολιτισμικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού μιας σχολικής μονάδας για τη διαμόρφωση μίας υγιούς σχολικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον ρόλο του διευθυντή και στον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων σχετικών με την απόκτηση δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, προκειμένου η εκπαιδευτική διαδικασία να ακολουθεί τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και πολιτισμικές κατευθύνσεις. Οι κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες μίας κοινωνίας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαίδευση και την υιοθέτηση καλών πρακτικών και νέων μεθόδων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό την μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του παρεχόμενου έργου. Κάθε σύγχρονη επιχείρηση, όπως και κάθε σχολική μονάδα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, οφείλει να αντιμετωπίσει με συνέπεια πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που επιδρούν στη λειτουργικότητά της, όπως ο πολιτισμός, η επάρκεια κατάρτισης των εργαζομένων, η κουλτούρα του οργανισμού, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι παράγοντες τούτοι αποτέλεσαν το εφαλτήριο της παρούσας έρευνας. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επιστήμης της διοίκησης που μελετά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στον εργασιακό χώρο γενικότερα και στον τομέα της εκπαίδευσης ειδικότερα. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας σχολικής μονάδας, απαρτίζεται κυρίως από τους εκπαιδευτικούς και σήμερα, οι απαιτήσεις είναι πολυεπίπεδες και πολυμερείς, καθώς κάθε σχολική μονάδα, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, την ανάπτυξη της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αναβάθμιση των τεχνικών ζητημάτων των εκπαιδευτικών μονάδων.