Η ετοιμότητα των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εν μέσω της πανδημίας του COVID – 19 στο πλαίσιο του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα - Κονδύλη, Κερασία (2021)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί η ετοιμότητα των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης εν μέσω της πανδημίας του COVID -19 στο πλαίσιο του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδος. Πιο αναλυτικά, ο στόχος της ποιοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε ήταν διττός: αφενός να διερευνηθεί αν η επιμόρφωση που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τ.Π.Ε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αφετέρου, στόχος ήταν να διερευνηθούν οι παράμετροι αυτές οι οποίες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επιμόρφωσης, ώστε να παρέχει στην φαρέτρα των εκπαιδευτικών όλα τα εφόδια τα οποία θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο μέλλον. Για τον προσδιορισμό των στόχων και των ερευνητικών ερωτημάτων πραγματοποιήθηκε αρχικά βιβλιογραφική ανασκόπηση των εννοιών που σχετίζονται με το θέμα της έρευνας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος έγινε μια σύντομη ανασκόπηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή εφαρμόζεται με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος έγινε αναφορά στην επιμόρφωση που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στην σχολική τάξη. Τέλος, στο τρίτο μέρος της εργασίας παρατέθηκαν και σχολιάστηκαν έρευνες από την ελληνική βιβλιογραφία που αφορούσαν αφενός τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την επιμόρφωση β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ και αφετέρου τους παράγοντες εκείνους που δρουν ανασταλτικά όσον αφορά στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην διδακτική πράξη. Όσον αφορά στα αποτελέσματα της έρευνας, προέκυψε ότι η επιμόρφωση που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τ.Π.Ε δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επίσης, επισημάνθηκαν οι παράμετροι που δύναται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επιμόρφωσης, με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.