Γονεϊκή εμπλοκή και ισότητα φύλου - Κανάκογλου, Σωτηρία (2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να προσεγγίσει και να διερευνήσει το φαινόμενο της γονεϊκής εμπλοκής στην εκπαίδευση των παιδιών από την οπτική των γονέων. Ειδικότερα, εξετάζεται ο ρόλος των δύο φύλων (πατέρας και μητέρα) στην εκπαίδευση, τόσο σε επίπεδο παροχής βοήθειας στο σπίτι, όσο και κατά την συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς και την εμπλοκή τους στο σχολείο. Ακόμη, διερευνώνται τα κίνητρα που παρακινούν τον κάθε γονέα, να εμπλακεί στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των παιδιών. Για την πραγματοποίηση της ποιοτικής έρευνας, εξετάστηκαν οι αντιλήψεις των γονέων σχετικά με το επίπεδο εμπλοκής τους, με τη χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες, ήταν γονείς (δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες) μαθητών/μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σκόπιμης δειγματοληψίας-χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μητέρες έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών τους και πιο στενούς δεσμούς με την σχολική μονάδα και τις δράσεις της. Επικοινωνούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τον/την εκπαιδευτικό, συμμετέχουν στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και λαμβάνουν μέρος σε σχολικές δραστηριότητες και εθελοντικές εργασίες. Ωστόσο, οι πατέρες αν και στην πλειονότητα τους δεν διατηρούν συχνή επαφή με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο, σταδιακά επιδιώκουν την εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.Η συμμετοχή τους περιορίζεται κυρίως στην παροχή βοήθειας σε θετικά μαθήματα και εντός του οικιακού πλαισίου, ενώ σε μικρό ποσοστό εμπλέκονται σε Συλλόγους γονέων και Κηδεμόνων και σχολικές δράσεις. Ισχυρό κίνητρο και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, συνιστά η ακαδημαϊκή πρόοδος των παιδιών και οι υψηλές σχολικές επιδόσεις. Επιπρόσθετα, οι γονείς θεωρούν μέρος της γονεϊκής τους ευθύνης την ενασχόληση με τη εκπαίδευση των παιδιών τους, με καθοριστικούς παράγοντες τη διάθεση συνεργασίαςτου/της εκπαιδευτικού, τα προσωπικά τους εκπαιδευτικά βιώματα και την επιθυμία των παιδιών για την εμπλοκή τους. Τέλος, από τα αποτελέσματα της έρευνας έγινε φανερή η επιθυμία της ενεργούς συμμετοχής και των δύο γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών.