Η επίδραση και τα προβλήματα του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας και ενηλίκων - Τενεκετζίδου, Σοφία (2021)
Στη παρούσα εργασία με τίτλο «Η επίδραση και τα προβλήματα του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας και ενηλίκων», διερευνήθηκε ο ρόλος της διατροφής και πιο συγκεκριμένα της σωστής διατροφής στην ανάπτυξη του παιδιού, ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος και πώς αυτός επιδρά μέσα από ποικίλους παράγοντες στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση διαφάνηκαν οι παράγοντες που επιδρούν σημαντικά στην υιοθέτηση υγιεινών ή μη διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και οι οποίες βέβαια εξακολουθούν να υφίστανται και κατά την ενήλικη ζωή τους. Αυτές οι συνήθειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαινόμενο της εμφάνισης ή της αποφυγής αντίστοιχα της παιδικής παχυσαρκίας, κατάσταση που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Συσχετίστηκαν επίσης οι διατροφικές στάσεις των παιδιών με τις με τις αντίστοιχες στάσεις και συμπεριφορές των γονέων. Όλα αυτά μελετήθηκαν και αναλύθηκαν μέσα από συγκεκριμένους παράγοντες της οικογενειακής δομής που είναι η οικογενειακή κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας, ο αριθμός των μελών της οικογένειας, το βάρος των γονέων και η σωματική τους δραστηριότητα. Επίσης, μελετήθηκε το κατά πόσο τα πρωινά και οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν θετικά στην ατομική αλλά και στην οικογενειακή διατροφική συμπεριφορά και επομένως συντελούν σε μια ορθή υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών των παιδιών σχολικής ηλικίας αλλά και των εφήβων. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας επιβεβαίωσαν τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναδεικνύοντας ότι το οικογενειακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό επιδρά στη διαμόρφωση συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας και ενηλίκων.