Η βιωματική μάθηση στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων - Γόγολα, Αγγελική (2021)
Η Βιωματική Μάθηση αποτελεί μια εκπαιδευτική διεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενων και οδηγεί στη δημιουργία ενός ζωντανού συστήματος. Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων επιδιώκεται η κινητοποίηση του νοητικού και συναισθηματικού δυναμικού κάθε μέλους της ομάδας, με σκοπό την αξιοποίηση των αποκτώμενων εμπειριών και το μετασχηματισμό τους σε νέα γνώση. Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη του ρόλου της Βιωματικής Μάθησης στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΕΚ) καθώς και η ανίχνευση των παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση, όπου θεμελιώνεται το θεωρητικό υπόβαθρο της μελέτης. Στο δεύτερο μέρος διενεργείται ποσοτική-συγχρονική έρευνα, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εθνικό επίπεδο. Εφαρμόστηκε απογραφική δειγματοληπτική προσέγγιση, με στοιχεία εθελοντικής ανταπόκρισης, βαση της οποίας αντλήθηκε το δείγμα της έρευνας, ήτοι 317 εκπαιδευτές ενηλίκων, από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ερευνητικό εργαλείο της μελέτης αποτέλεσε ένα τυποποιημένης μορφής ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της έρευνας. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος IBM SPSS statistics, με αξιοποίηση περιγραφικών στατιστικών μέτρων και επαγωγικών μη παραμετρικών αναλύσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν τον ουσιώδη ρόλο της Βιωματικής Μάθησης στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, καθώς αναδεικνύεται η σημασία των ανθρώπινων πόρων, αλλά και επιμέρους οργανωτικών και λειτουργικών παραγόντων που επηρεάζουν την επιτυχή εφαρμογή της. Τα ερευνητικά ευρήματα δύναται να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προβληματισμού και να αποτελέσουν δίαυλο ανατροφοδότησης και διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών λειτουργών, των στελεχών διοίκησης και των καταρτιζόμενων.