Δια Βίου μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: το ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Ελλάδα - Αναστάση, Ειρήνη (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Δια Βίου Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Το Ρυθμιστικό και Οργανωτικό Πλαίσιο για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Ελλάδα» εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέες Μορφές Εκπαίδευσης και Μάθησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι αποτέλεσμα μελέτης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα. Στόχος της εργασίας είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα διαμόρφωσης του ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου στην καθιέρωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η επίδραση των πολιτικών και πρακτικών από τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη βελτίωση της ζωής των εκπαιδευομένων. Στη συγκεκριμένη εργασία αποδίδονται τα ερευνητικά ερωτήματα που σχετίζονται με το ποια είναι η σχέση της δια βίου μάθησης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τί είναι αυτό που καθιστά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή εκπαίδευση, πώς αποδίδονται στην πράξη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και γιατί η δυσχερής ή/και καθόλου εφαρμογή της αποτελεί διαδικαστικό πρόβλημα για το σύνολο των εκπαιδευομένων υπό φυσιολογικές συνθήκες αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η πανδημία COVID-19. Η συγγραφή της εργασίας, στηρίζεται στη μελέτη της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας για τη δια βίου μάθηση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και στην κείμενη ελληνική νομοθεσία (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, οδηγίες, κ.λπ.). Συγκεκριμένα, στην αρχή επιχειρείται μια προλογιστική προσέγγιση της έννοιας και του περιεχομένου της δια βίου μάθησης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρατίθεται το αντικείμενο και ο σκοπός. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, οριοθετείται η σχέση της δια βίου μάθησης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι βασικές έννοιες, τα σύγχρονα και ασύγχρονα συστήματα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η σύνδεση του αντικειμένου της εργασίας με ιστορικά στοιχεία και το υφιστάμενο εθνικό ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο για τη χρήση της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά και στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας, υπό μορφή κριτικής ανασυγκρότησης.