Η επείγουσα διαδικτυακή εκπαίδευση στην Α/βάθμια εκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας "Covid-19": διερεύνηση απόψεων, πρακτικών και προβλημάτων που προέκυψαν το σχολικό έτος 2019-2020 - Αραβαντινού Μαλλιώρη, Δανάη (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και γονέων με παιδιά στην Α/βάθμια σχετικά με την εφαρμογή της έκτακτης διαδικτυακής διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου μαζικού εγκλεισμού, τον Μάρτιο 2020, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού Covid-19. Ένα από τα περιοριστικά μέτρα ήταν και το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. Για την Α/βαθμια, διήρκεσε από τον Μάρτιο μέχρι το Ιούνιο 2020. Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να διδάξουν διαδικτυακά και κατ’ επείγον. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στα προβλήματα που συνάντησαν οι εμπλεκόμενοι, στην αντιμετώπισή τους, στην προσαρμογή και αφοσίωση των μαθητών, σε καλές διδακτικές πρακτικές που προέκυψαν και στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών με σκοπό την υποστήριξη της επείγουσας διαδικτυακής διδασκαλίας. Για την εκπόνηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος ως προς τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Έξι εκπαιδευτικοί και έξι γονείς συμμετείχαν σε ημιδομημένες συνεντεύξεις, ενώ ακολούθησε ομάδα εστίασης με έξι ακόμα εκπαιδευτικούς. Από την ανάλυση περιεχομένου, προέκυψε ότι εκπαιδευτικοί και γονείς αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες από τη συμμετοχή τους στην έκτακτη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η διαδικτυακή προσβασιμότητα και η τεχνολογική υποδομή είναι καίριοι λίθοι για την επιτυχία της διαδικτυακής διδασκαλίας. Επίσης, η στάση των γονέων κατά τη διδασκαλία πρέπει να είναι διακριτική και να ενισχύει την αυτονομία των μαθητών. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η προσαρμογή και η αφοσίωση των μαθητών διαφάνηκαν αντιστρόφως ανάλογες. Επιβεβαιώθηκε, επιπλέον, ότι με την επιφόρτιση ενός εκπαιδευτικού με πολλαπλούς ρόλους αυξάνεται δραματικά και ο φόρτος εργασίας του. Τέλος, πρότερη γνώση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ΤΠΕ, απεδείχθη ότι λειτούργησε αποτελεσματικά.