Η σύνθεση λέξεων στις ροδιακές γλωσσικές ποικιλίες - Λυριωτάκης, Θεόδωρος (2021)
H παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τη διαδικασία της σύνθεσης λέξεων στις τοπικές ποικιλίες της ελληνικής που μιλούνται στο νησί της Ρόδου. Μετά την αποδελτίωση 2000 μονολεκτικών σύνθετων λέξεων που εντοπίζονται στα γραπτά και προφορικά δεδομένα των ροδιακών γλωσσικών ποικιλιών από τα οποία αντλούμε το υλικό μας, προσεγγίζουμε το φαινόμενο μέσα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που στόχο έχει την περιγραφή και ανάλυση των δομικών μορφολογικών σχημάτων σύνθεσης και της φωνολογικής/προσωδιακής οργάνωσης των σύνθετων λέξεων που απαντούν στις υπό μελέτη γλωσσικές ποικιλίες. Στη συνέχεια, στη διεπαφή της μορφολογίας με τη λεξική σημασιολογία και την πραγματολογία, οι σύνθετες δομές ταξινομούνται με κριτήριο τη θέση της κεφαλής, τον βαθμό της σημασιολογικής τους (α)διαφάνειας, τη γραμματική κατηγορία και τις σημασιολογικές και μορφοσυντακτικές σχέσεις μεταξύ των συστατικών τους. Κατά την περιγραφή και ανάλυση, γίνονται αναφορές και σε ειδικές κατηγορίες σύνθεσης που εντοπίζονται στις υπό μελέτη σύνθετες λέξεις.