Η χρηματοπιστωτική κρίση στις χώρες του Νότου στην Ευρώπη: η σημασία και η επίδρασή της στην ευρωπαϊκή οικονομία - Σεδίκος, Γιώργος (2021)
Ως κρίση ορίζεται «μία σοβαρή απειλή κατά της υφιστάμενης δομής, των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του κοινωνικού συστήματος, η οποία επιβάλλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων εντός περιορισμένου χρόνου και υπό συνθήκες αβεβαιότητας» . Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο στοιχείο της οικονομικής κρίσης αποτελεί η πτωτική κίνηση των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών . Ένα ακόμη στοιχείο της οικονομικής ύφεσης είναι η οικονομική ανισορροπία που δημιουργείται και η εξασθένιση των οικονομικών παραγόντων εξαιτίας απροσδόκητων γεγονότων, τα οποία εμφανίζονται σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο (πολιτικά προβλήματα, πόλεμοι, διατάραξη φορολογικού συστήματος, αδυναμία πληρωμής εθνικού χρέους κτλ.) . Μία χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε οικονομική κρίση όταν παρουσιάζει έλλειψη ρευστότητας στις καθημερινές συναλλαγές, αύξηση ανεργίας, λόγω χαμηλού επίπεδου κατανάλωσης και αγοραστικής δύναμης και αδυναμία πληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων. Τέλος με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε τέτοιες περιόδους περιορίζονται οι επενδύσεις και οι αγορές, δηλαδή γίνεται διακράτηση πόρων, αλλά για να φτάσει μία χώρα σε αυτή τη κατάσταση υπάρχουν κάποιες αιτίες.