“Από τις φυσικές στις ψηφιακές περιφέρειες: μια συνολική προσέγγιση": μελέτη της Ρόδου και της Χίου - Οικονομάκης, Γιώργος Μιχάλης (2021)
Η σύγχρονη πόλη μεταμορφώνεται ριζικά από την χρήση των νέων τεχνολογιών. Αυτή είναι μια παρωχημένη παρατήρηση, που βρίσκεται στην βάση μίας γενικευμένης συζήτησης γύρω από τις νέες τεχνολογίες και την πόλη της τελευταίες δεκαετίες. Η διάδοση του internet, η χρήση συστημάτων GIS για την καταγραφή του αστικού (και όχι μόνο) περιβάλλοντος, η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών, η δυνατότητα τηλε-εργασίας και εξυπηρέτησης εξ' αποστάσεως, είναι μερικές από τις συνήθεις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Την ίδια στιγμή, μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής (Media Lab -MIT, IP City –δι-ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα) αναζητούν το μέλλον της τεχνολογίας, «έξυπνες» εφαρμογές σε σπίτι, αυτοκίνητο αλλά και στην «αυξημένη» πραγματικότητα. Έτσι και οι σύγχρονες πόλεις έχουν έντονη χρήση των νέων τεχνολογιών και υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση των δραστηριοτήτων τους. Στην παρούσα εργασία, θα μελετήσουμε την έννοια της ψηφιακής πόλης και πόσο αναπτυγμένες είναι η Ρόδος και η Χίος σε σχέση με την ελληνική περιφέρεια.