Κοστολόγηση γεωργικών προϊόντων - Νταμπεγλιώτης, Κωνσταντίνος- Μαρίνος (2021)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Αρχικά, γίνεται αναφορά στους τέσσερις τομείς παραγωγής, που υπάρχουν στα πλαίσια της οικονομικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια δίνεται ο ορισμός του κόστους, καθώς παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο τα κύρια χαρακτηριστικά του. Επισημαίνεται, ότι η κατηγοριοποίηση με βάση τις συνιστώσες του κόστους παραγωγής παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τη μέτρηση του οικονομικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, η σχέση του κόστους παραγωγής και της παραγωγικής διαδικασίας καθορίζεται με βάση την ομαδοποίηση των συνιστωσών του κόστους, ενώ το κόστος παραγωγής μετριέται ανά μονάδα ή συνολικά. Όσον αφορά τη σχέση του με το επίπεδο δραστηριότητας της επιχείρησης διακρίνεται σε μεταβλητό, σταθερό και μικτό. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα παρακολούθησής του σε σχέση με τον εκάστοτε φορέα του, ο οποίος το διακρίνει σε άμεσο έμμεσο ή κοινό. Επίσης γίνεται αναφορά τόσο της πρότυπης όσο της άμεσης και απορροφητικής κοστολόγησης , ενώ παρουσιάζονται με αναλυτικό και εκτενή τρόπο τα χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργικής εκμετάλλευσης , τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τα στοιχεία του κόστους παραγωγής, οι τρόποι υπολογισμού του καθώς και οι αρχές κοστολόγησης στην αγροτική παραγωγή. Τέλος, γνωστοποιείται ότι το κόστος παραγωγής αφορά όχι μόνο τους γεωργούς αλλά και όλες τις άλλες οικονομικές ομάδες μέσα σε μια ελεύθερη ανταλλακτική οικονομία