Μελέτη της ανταγωνιστικότητας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών υπηρεσιών στην περιφερειακή ενότητα Χίου - Γεωργαλά, Ευανθία (2021)
Στη σύγχρονη εποχή, ο κλάδος των μεταφορών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνία. Ο κάθε άνθρωπος, στις καθημερινές του δραστηριότητες, αντιμετωπίζει το δίλημμα επιλογής μέσου μεταφοράς, για να πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις του. Οι μετακινήσεις του μπορεί να αφορούν τη μετάβαση του στον τόπο εργασίας του, καθώς επίσης και ταξίδια αναψυχής. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η περιγραφή των χαρακτηριστικών των εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Χίου. Το νησί της Χίου ανήκει στην περιφέρεια της Ελλάδας, και βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία σε σχέση με τα κεντρικά σημεία της χώρας. Η σύνδεση του με αυτά είναι υψίστης σημασίας. Σε μια εποχή, όπου ο οικονομικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο, η επιλογή του κατάλληλου μέσου είναι κρίσιμη. Η έρευνα που διεξήχθη βασίστηκε σε χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, για τη συλλογή δεδομένων. Επίσης, εκτός από τη βασική στατιστική ανάλυση, εφαρμόστηκε και η τεχνική «Ανάλυση Απόδοσης-Σημαντικότητας», η οποία συνδυάζει τη σημαντικότητα ενός χαρακτηριστικού για τον καταναλωτή, με την προσδοκώμενη απόδοση, που έχει αυτό το χαρακτηριστικό για την επιχείρηση. Η παρούσα εργασία καταλήγει σε ορισμένους κρίσιμους παράγοντες για την επιλογή των μέσων μεταφοράς. Για τις εναέριες μεταφορές, κρίσιμοι παράγοντες είναι το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στους χώρους αναμονής, όπως επίσης και το προσωπικό εξυπηρέτησης στο αεροπλάνο. Από την άλλη, στο πλοίο ξεχώρισε ο οικονομικός παράγοντας, όσον αφορά την επιλογή του. Τέλος, από τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν, η πλειοψηφία του δείγματος επιλέγει τις εναέριες μεταφορές, όσον αφορά τη μετάβαση από και προς τη Χίο, σε σύγκριση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.